Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κρήτη:Το πρώτο δημόσιο σχολείο, που πέταξε τις καρέκλες των μαθητών!


Το Δημοτικό Σχολείο στο Φουρφουρά της Κρήτης είναι το πρώτο δημόσιο σχολείο, όπου οι καρέκλες των μαθητών έχουν κυριολεκτικά πεταχτεί…

Ίσως και να είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, στο οποίο συμβαίνουν προχωρημένα, για τα ελληνικά δεδομένα, πράγματα!
Το εν λόγω δημοτικό σχολείο, που βρίσκεται στο Φουρφουρά της Κρήτης, πέταξε τη Δευτέρα (01/12) τις συνηθισμένες άχρωμες καρέκλες από τις σχολικές τάξεις, και τις αντικατέστησε με πολύχρωμες μπάλες για πιλάτες!
Για το ασυνήθιστο εγχείρημα διαβάζουμε στο site του σχολείου, το οποίο δημιούργησε ένας από τους δασκάλους, ο Άγγελος Πατσιάς (αυτός ο απίστευτος δάσκαλος): «Σε αντίθεση με τις καρέκλες, που εμποδίζουν τη σωστή ανάσα, την καλή κυκλοφορία του αίματος και που επιβαρύνουν το σώμα με τη λανθασμένη στάση, οι ελβετικές μπάλες γυμναστικής ή όπως είναι γνωστές «οι μπάλες για πιλάτες», κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ γυμνάζουν, διευκολύνοντας την αναπνοή και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που τις μπάλες αυτές τις χρησιμοποιούν σε κέντρα πληροφορικής, σε εργασίες που απαιτούν πολύ καθισιό, ενώ βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό».
Το σχολείο είναι τετραθέσιο και δεν ονομάζεται τυχαία, «Το σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων». Είναι το μοναδικό ελληνικό δημόσιο δημοτικό που συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης «εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μία εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους», όπως αναφέρει ο δάσκαλος Α.Πατσιάς.
Ο Φουρφουράς είναι ένα χωριό στο Ρέθυμνο με μόλις 650 κατοίκου. Κι όμως εκεί έχει συντελεστεί ένα εκπαιδευτικό θαύμα όχι μόνον εξαιτίας του δασκάλου Α.Πατσιά (με καταγωγή από τη Δράμα) αλλά και των υπόλοιπων δασκάλων οι οποίοι μαζί με τα παιδιά έχουν δημιουργήσει μία «εκρηκτική
παρέα» που έχει φέρει τα πάνω κάτω στα δεδομένα της ελληνικής εκπαίδευσης.
Είναι κάτι που ως κοινωνία, αλλά και ως πολιτεία το χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά. Ειδικά τώρα.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δάσκαλος Α.Πατσιάς: «Είναι ευκαιρία τώρα που έχουν τρανταχτεί τα συστήματα παγκοσμίως να αναθεωρήσουμε και το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να γίνει βιώσιμο και λειτουργικό, το κράτος μας για χάρη των μνημονίων, και εγώ δεν ξέρω τι, φέρεται αδικαιολόγητα. Οπότε περάσαμε στην αντάρτικη εκπαίδευση. Γνωρίζω πολλούς και φαντάζομαι θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες τραβάνε μπροστά με το δικό τους τρόπο πλάθοντας τους ανθρώπους που δε θα κάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Κάποια στιγμή όλα θα πάνε καλά!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου